Wilde eend met chocolade en bloedworst

Ingrediƫnten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 wilde eenden
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 2 stukjes steranijs
  • 5 blaadjes laurier
  • 4 dl gevogeltefond
  • 2 dl witte wijn
  • 2 blokjes bittere chocolade (85% cacao)
  • 1 klont roomboter (koelkasttemperatuur)
  • 4 dikke plakken bloedworst van Noyen
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereiding

Bereiding:

  1. Snijd eerst de pootjes van de eend en vervolgens de borstfilets.  Hak het resterende karkas in grove stukken.  Kruid de boutjes met zout en peper en bak ze met de karkasstukken bruin in wat olie. 
  2. Bak ook de sjalotten, steranijs en laurierblaadjes even mee en giet daarna de fond en de wijn erbij.  Laat met het deksel erop ongeveer 2 uur zachtjes pruttelen.
  3. Haal de boutjes uit de pan en zeef de saus (gooi het karkas en kruiden weg).  Doe de saus in een sauspannetje en kook in totdat ongeveer 1/3 van het vocht is overgebleven.
  4. Doe tot slot de chocolade en een koude klont boter bij de saus, klop goed door met een garde.
  5. Kruid de borstfilets met zout en peper en bak ze mooi rosé in olijfolie, 3 tot 4 minuten op de velkant, 1 minuut op de vleeskant.  Laat even rusten onder aluminiumfolie.  Bak ook de gestoofde boutjes nog even samen met de bloedworst om en om krokant.
  6. Snijd de filets in dunne plakjes en leg in een waaier op warme borden.  Plakje bloedworst ernaast, daar het boutje bovenop en de saus er in artistieke halen omheen.
  7. Misschien nog een dot aardappelpuree erbij en hier en daar een beetgare spruit.

 
Bron: www.volkskrant.nl  -  foto Sligro Nl

501_detail.jpg