Velouté van kastanjes met bloedworst

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 g kastanjes (vacuüm of uit blik) 
  • 2 bloedworsten van Noyen (gepeld)
  • 1 grote ui, grof gesneden
  • Olijfolie
  • 1 kaneelpijpje
  • 1 anijsster
  • 3 stengels groene selder
  • 1 l stevige gevogeltebouillon
  • 2 eetl honing
  • 80 g zure room
  • 50 g boter
  • Peper en zout
  • Enkele blaadjes roomse kervel

Bereiding

Bereiding:

  1. Houd 12 kleine kastanjes apart.  Rooster de rest van de kastanjes met de grof gesneden ui in olijfolie in een braadslede in een voorverwarmde oven van 180°C in ongeveer 15 minuten.
  2. Glaceer de 12 kastanjes in een pannetje met de honing en een scheutje balsamico-azijn.
  3. Doe de geroosterde kastanjes en de ui samen met de gevogeltebouillon, de selderstengel, het kaneelpijpje en de anijsster in een kookpan en breng aan de kook.
  4. Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen en haal er vervolgens de kaneel, anijsster en de selder uit.  
  5. Mix de soep mooi glad met een staafmixer of in een blender en breng op smaak met peper en zout.
  6. Snijd de bloedworsten in plakjes van 1 cm en bak ze kort aan beide zijden in de boter op een matig hoog vuur. Kruid met peper en zout en laat ze even uitlekken op keukenpapier.
  7. Klop de zure room romig met een scheutje water en kruid met peper en zout.
  8. Mix de soep nogmaals luchtig door en verdeel ze over de borden, schik er de geglaceerde kastanjes en de schijfjes bloedworst in en werk af met wat zure room, een weinig geraspte kaneel en enkele blaadjes roomse kervel. 

 
Chef: Philippe van den Bulck
Bron: www.ambiance.be

296_detail.jpg