Sint-jakobsvruchten en zwarte pensen

Ingrediƫnten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 12 sint-jakobsvruchten
  • 200 g zwarte pensen van Noyen
  • 1 kleine pompoen ± 1 kg
  • 5 pijpajuintjes
  • 80 g fijne reepjes gerookt spek
  • 50 g boter
  • Cayennepeper
  • Zeezout
  • Rucola
  • 1 dl balsamicoazijn
  • 50 g suiker

Bereiding

 Bereiding:

  1. Kook de balsamicoazijn in met de suiker tot een siroop en laat afkoelen.  Let op: wanneer de siroop afkoelt, zal zij nog dikker worden. 
  2. Wikkel de pompoen in aluminiumfolie en zet deze in de oven op 180°C gedurende ± 35 à 40 minuten.
  3. Leg de pompoen op het werkblad en snijd deze doormidden, schep er voorzichtig de pitten uit en schraap het vruchtvlees van de pel. 
  4. Mix het vruchtvlees in de foodprocessor of blender met de boter en breng op smaak met de cayennepeper en zeezout.
  5. Snipper de pijpajuintjes fijn. 
  6. Verwijder het vel van de zwarte pensen en snijd deze in plakjes van ongeveer 1 cm dik. 
  7. Bak de penschijfjes langs beide zijden in een weinig olie, schep ze uit de pan en bak vervolgens de spekreepjes in de pan. Voeg de pijpajuintjes toe wanneer het spek bijna uitgebakken is en bak ze nog even mee. Voeg nu de pensen weer toe en houd warm. 
  8. Dep de sint-jakobsvruchten droog met wat keukenpapier en bak ze vervolgens goudbruin in een weinig olijfolie op een hoog vuur in een anti-kleefpan. 
  9. Verdeel de pompoencrème over de borden, schik er de sint-jakobsvruchten en de schijfjes van zwarte pensen met spek en pijpajuintjes op.  Werk af met enkele druppels balsamicosiroop en wat rucola.

 
Chef: Philippe van den Bulck
Bron: www.ambiance.be

66_detail.jpg