Hertenstoverij met bloedworst

Ingrediƫnten

Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de stoverij:

  • 300 g afsnijdsels van hert
  • Olijfolie
  • Boter 
  • 1 rode ui, in ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 1/2 dl bruin bier
  • 1 1/2 dl rode port
  • 4 dl hertjus of wildjus
  • 4 witte paddenstoelen, in stukjes gesneden
  • sap en rasp van 1 mandarijn

Voor de schorseneren:

  • 2 schorseneren
  • 1 1/2 dl melk
  • 1 1/2 dl room
  • 1 1/2 dl kippenbouillon

Voor de biogroenten:

  • 8 bioworteltjes
  • 2 bladeren biosavooikool
  • 2 biowitloofstronkjes

Voor de bloedworst met buikspek:

  • 8 stukjes bloedworst van Noyen
  • 12 stukjes buikspek
  • 1 1/2 eetlepel mosterd
  • Peper van de molen

 

Bereiding

Bereiding:

  1. Kruid voor de stoverij de afsnijdsels van het hert met peper en zout.  Bak het vlees aan in olijfolie met een beetje boter. 
  2. Haal het vlees uit de pan, voeg de helft van de uiringen toe en de fijngesneden knoflook.  Blus af met bruin bier en port.  Laat inkoken tot 1/3 van de massa.  Bevochtig met hertjus of wildjus.
  3. Laat zachtjes reduceren en voeg de stukjes gebakken hert toe en de in stukjes gesneden paddenstoel.  Laat alles gedurende 1,5 uur zachtjes stoven.
  4. Voeg op het einde van de bereiding het mandarijnsap toe.  Roer goed en laat nog even opwarmen.
  5. Schil de schorseneren, snijd ze in stukjes en kook ze in een mengsel van melk, room en gevogeltebouillon beetgaar.
  6. Blancheer de worteltjes en de savooibladeren in gezouten water.  Halveer de stronkjes witloof, verwijder de harde kern en maak de blaadjes los.
  7. Bak de bloedworst om en om met een scheutje olie, samen met de blokjes buikspek.
  8. Meng voor de afwerking de mosterd door de hertenstoverij.  Schep de stoverij in een diep bord.  Rasp wat mandarijnschil over het vlees.  Kruid alles met een goede draai van de pepermolen.

 
Bron: Het Nieuwsblad magazine

330_detail.jpg