Boem patat met Gentse paardenlookworst

Ingrediƫnten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 grote vastkokende aardappelen
  • 2 Gentse paardenlookworsten van Noyen
  • 3 wortels
  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Currypoeder
  • 1 appel
  • 250 ml melk
  • 250 ml room
  • 1 blokje kippenbouillon
  • Klontje suiker
  • Verse basilicum
  • Tijm en laurier
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereiding

Bereiding:

  1. Snijd de aardappelen dwars in fijne schijfjes, maar net niet helemaal tot beneden.  Er ontstaat een waaier die onderaan vast zit en tijdens het bakken opengaat.
  2. Leg de aardappelen in een ovenschotel en druppel er een beetje olijfolie over.  Bak ze gedurende 25 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 200°C.  Afhankelijk van de soort en grootte kan het iets langer duren.  Je kan de aardappelen afdekken met aluminiumfolie om aanbakken te vermijden.  De aardappelen zijn gaar wanneer je er met een vork of mes makkelijk kan doorprikken. Haal de aardappelen uit de oven.
  3. Schil de wortels en snij ze in schijfjes, stoof ze gaar in wat water met tijm, laurier en een half klontje suiker.  Stoom de broccoli en bloemkool beetgaar.  Kruid alle groenten met peper en zout.
  4. Snijd de lookworst in schuine reepjes en steek die tussen de aardappel.  Dit mag nog enkele minuten in de oven, zodat de lookworst ook warm is.  Leg de wortels, broccoli en de bloemkool op een bord en serveer warm.  Garnituur: fleur de sel.  Leg er de aardappel bij en currysaus.
  5. Currysaus: Doe 4 koffielepels currypoeder in melk, doe er de room, kippenbouillonblokje en de appel in kleine blokjes gesneden aan toe.  Breng al roerend aan de kook.  Laat zachtjes pruttelen op een klein vuurtje zo kan de saus indikken.  Mix de saus en kruid af met peper, zout en basilicum.

510_detail.jpg