Over Noyen

Noyen is al meer dan een halve eeuw een vaste waarde op het vlak van productie en verkoop van pensen.  Met de grootste zorg voor smaak en traditie hebben we al vier generaties lang een passie voor lekker vlees en ambachtelijke recepten.  In de ateliers worden worsten gedraaid met ingrediënten van de bovenste plank.  Onze leveranciers zijn gebonden aan de strengste kwaliteitsnormen.  Alle grondstoffen worden lokaal aangevoerd, zo komt het varkensvlees van boerderijen uit het Meetjesland. 

Historiek

Het is de vierde generatie Noyen die vandaag over de kwaliteit van de worsten waakt. Het is ooit gestart met een populaire beenhouwerij in Gent. Vandaag draaien ze worsten voor het hele land. De familie Noyen weet hoe het moet smaken. Ze leggen hun vlees al bijna honderd jaar op ons bord en tussen onze boterhammen.

1910

Boerenzoon Julien Noyen verlaat zijn dorp en zijn grote familie in West-Vlaanderen om in het slachthuis van Gent te gaan werken voor 1 frank per uur. Van vlees weet de 19-jarige bij zijn vertrek alleen maar dat het lekker smaakt. Maar hij leert al snel de kneepjes van het vak.

Lees verder..

1920

Na enkele jaren in het slachthuis werkt Julien zich op van beenhouwersgast tot patron. Tot hij klaar is om Boucherie du Nord over te nemen in Gent. De zaak is meteen een schot in de roos. Hij krijgt al snel zowel de boeren, dokters als de fabrieksarbeiders over de vloer.

Lees verder..

1930

De Noordstraat floreert en Boucherie du Nord groeit mee. De slagerij is van 's morgens 6u tot 's avonds 22u open voor hongerige klanten. Ze bedienen zowel de vroege vogels als de late bioscoopgangers. Alleen op zondag gunt Julien zichzelf en zijn gezin een halve rustdag.

Lees verder..

1940

De beenhouwerij van de familie Noyen wordt beschouwd als één van de beste in Gent. Maar tijdens de oorlogsjaren is transport een hele uitdaging. Fietsbanden zijn bijna niet meer te krijgen. Benzine is onbetaalbaar geworden. En zelfs de Amerikaanse Buick wordt in beslag genomen.

Lees verder..

1950

Rond Pasen worden de beste prijsbillen verkocht. Noyen kan pronken met één van de mooiste etalages in Gent. Hun huisgemaakte potjes fricandon worden het hele jaar door enorm gesmaakt. Intussen worden die niet meer alleen in de Boucherie de Nord verkocht, maar ook via andere vleeswarenhandelaars, marktkramers en beenhouwerijen in het Gentse.

Lees verder..

1960

Het hoveniershuisje bij het familiehuis in Mariakerke wordt omgevormd tot een extra werkplaats. De tweede generatie Noyen maakt zich klaar om de touwtjes over te nemen van hun vader. Zoon Marc neemt de beenhouwerij over, zijn broer Eric stort zich op de productie.

Lees verder..

1970

De produktieruimte in Mariakerke wordt nog verder uitgebreid maar zal toch al snel weer te klein zijn. Want de familie Noyen koopt het recept voor de échte Gentse Paardenlookworst van de laatste slager die weet hoe het moet. Na vijf jaar verkopen ze meer dan 20.000 paardenlookworsten per week aan frituren, cafés en beenhouwers.

Lees verder..

1980

De derde generatie neemt het roer over. Broers Johan en Peter halen hun spaargeld van de bank en kopen het vleeswarenbedrijf van hun vader Eric. Ze richten in 1988 Vleeswaren Noyen bvba op. Alles is nog mogelijk in de toekomst. Zolang het maar smaakt.

Lees verder..

1990

De productieruimte in Mariakerke wordt nog twee keer uitgebreid. In 1990 en in 1995 groeit ze verder naar een totaal van 1000 m². Er wordt in 1997 een participatie van 50 procent genomen in Sanpareil, een vleesverwerkend bedrijf dat gespecialiseerd is in patés. Ze besluiten om samen te werken op het vlak van administratie, boekhouding en marketing.

Lees verder..

2000

Er wordt op het industrieterrein "De Nest" in Evergem een productieruimte van 2500 vierkante meter in gebruik genomen. De omzet wordt tien keer zo groot. Het personeelsbestand groeit van 5 naar 20 medewerkers. Noyen specialiseert zich in kwaliteitsvolle worsten.

Lees verder..

2010

Noyen gaat het digitaal tijdperk in met een gloednieuwe website. Maar ook op culinair vlak wordt er volop geëxperimenteerd met nieuwe combinaties en smaken.

Lees verder..